Zájem o nákup nového počítače ve světě klesá. Skončily tak nárůsty prodejů z doby koronavirové pandemie. (Ilustrační foto)

Zájem o nákup nového počítače ve světě klesá. Skončily tak nárůsty prodejů z doby koronavirové pandemie. Prodej osobních počítačů v prvním čtvrtletí celosvětově klesl. Vyplynulo to z nejnovějších odhadů konzultačních společností, na které upozornil zpravodajský server CNBC. Zřejmě tak s koncem pandemie skonččil růst prodejů počítačů z doby pandemických opatření, kdy značná část lidí byla donucena pracovat z domu.

Bylo to způsobeno především prudkým poklesem dodávek chromebooků, tedy relativně levných notebooků s operačním systémem od Googlu oblíbené ve školách.

Bez chromebooků ale dodávky stouply o 3,3 procenta.

Pokles dodávek v prvním čtvrtletí letošního roku je výrazný rozdíl proti obrovskému tempu růstu, které odvětví vykazovalo v loňském roce. V prvním čtvrtletí 2021 prodej osobních počítačů rostl nejrychleji za posledních 20 let, protože spotřebitelé i firmy nakupovali nové notebooky a stolní počítače kvůli práci a vzdělávání na dálku.

Za celý rok 2021 vzrostl prodej osobních počítačů přibližně o 15 procent a po letech pomalého nebo žádného růstu se vrátil na úroveň z roku 2012.Konzultační společnost Gartner odhadla, že celosvětové dodávky osobních počítačů se v meziročním srovnání snížily o 7,3 procenta na 77,5 milionu kusů.

Společnost IDC odhaduje, že prodej počítačů klesl o 5,1 procenta na zhruba 80,5 milionu kusů.

Podle společnosti Canalys se dodávky počítačů snížily o tři procenta, i když tržby z prodeje počítačů podle firmy nadále rostly.

Mezi šest největších prodejců osobních počítačů podle počtu dodaných kusů patří Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus a Acer.

Výrobci počítačů se však také potýkají s problémy kvůli celosvětovému nedostatku čipů. Firmy rovněž zastavily dodávky nových počítačů do Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu. (sfr)