Vývozní ceny stouply o 10,4 procenta, u zboží dováženého do ČR podražily o 14 %. (Ilustrační foto).

Vývozní ceny z ČR v únoru meziročně stouply o 10,4 procenta. U zboží dováženého do Česka se ceny zvýšily o 14 procent. Vliv na to mělo zejména zdražení energií, železa, oceli, neželezných kovů, plastů a dřeva. Vyplynulo to informací Českého statistického úřadu.

„V únoru 2022 meziměsíčně vzrostly ceny vývozu o 0,3 % a dovozu o 1,5 %. Meziročně rostly vývozní ceny o 10,4 % a dovozní ceny o 14,0 %.“

„Zvýšily se zejména ceny energií, železa, oceli, neželezných kovů, plastů a dřeva,“ informoval Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziroční nárůst vývozních cen ovlivnil především ceny minerálních paliv, tzn. elektřiny, plynu, ropných výrobků a uhlí, jež podražily o 118,2 procenta.

O dvě pětiny vyšší než v roce 2021 byly letos v únoru i ceny ostatních surovin, hlavně dřeva a kovového odpadu.

Vyvážené polotovary jako železo, ocel, kovové a dřevěné výrobky zdražily o 18,3 procenta, chemikálie podražily o 17 procent.

V dovozu meziročně zdražila minerální paliva o 103,3 procenta. Ceny dovážených polotovarů stouply o 18,8 procenta, ostatních surovin, hlavně dřeva, o 14,8 procenta a chemikálií o 14,3 procenta.

Meziměsíčně vývozní ceny vzrostly o 0,3 procenta, přičemž největší vliv měl růst cen potravin o tři procenta. Dovozní ceny v meziměsíčním srovnání také stouply, a to o 1,5 procenta. Vliv na to měl především růst cen polotovarů železa, oceli a neželezných kovů.

Ceny ve vývozu a dovozu se zvýšily také v meziměsíčním srovnání, ale výrazně méně než v meziročním srovnání. (sfr)