Pohonné hmoty v ČR zlevňují. Některé pumpy už se vrátily pod cenu 40 Kč za litr benzínu. (Ilustrační foto).

Cena benzinu v Česku poprvé od začátku března klesla čtyřicet korun za litr. Jedny z nejlevnějších čerpacích stanic Tank Ono v pátek večer zlevnily benzin na 39,90 koruny za litr. Cenu nafty snížily na 42,90 koruny. Podle spolumajitele firmy Jiřího Ondry vydrží současné ceny asi týden a možná ještě o něco klesnou.

Zlevnění potvrzují i statistiky CCS, jež uvádějí za víkend průměrnou cenu 43,11 koruny.

Poukázal na to server Aktuálně.

Z aktuálních cen na webu Mapy.cz vyplývá, že síť čerpacích stanic Tank Ono drží cenu benzinu na 39,90 koruny za litr i po víkendu. Oproti čtvrtku zlevnila o korunu i cenu nafty, která i v pondělí dál zůstává na 42,90 koruny za litr.

Tank Ono dlouhodobě patří k nejlevnějším benzinovým pumpám v Česku díky tomu, že má nízké marže – oproti velkoobchodním cenám obvykle jen 80 haléřů až dvě koruny na jednom litru.

Současné ceny by měly vydržet zhruba týden a možná ještě o něco klesnou.

„My se na hranici 40 korun za litr hned vracet nebudeme. Ale stát se může ledacos, situace na Ukrajině je hodně riziková,“ řekl dále Ondra.

Zlevnění cen pohonných hmot od březnových extrémů potvrzují i aktuální data společnosti CCS, která je sleduje napříč trhem. Ta uvádí, že průměrná cena benzinu v tuzemsku se o víkendu pohybovala v průměru na 43,11 koruny, což je o 1,16 koruny méně než o týden předtím.

U nafty je zlevnění ještě výraznější, její průměrná cena byla minulý týden 45,75 koruny, snížila se tedy o 1,19 koruny.

Pohonné hmoty v Česku začaly zdražovat na konci února po ruské invazi na Ukrajinu, která rozkolísala trh s ropou. Za růstem cen však není jen zdražující ropa, ale také marže benzinek a rostoucí marže distributorů a rafinerií.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že je nespokojený s maržemi, které si účtují čerpací stanice. Ministerstvo financí marže kontroluje od poloviny března, a benzinky mu tak musí každý den hlásit průměrné denní prodejní ceny paliv. (sfr)


VÍCE SE O TÉMATU DOČTETE ZDE:

Fialova vláda schválila nižší spotřební daň na benzín a naftu. Stanjura zvažuje omezení marží