LAMA home potvrzuje vyšší zájem o moderní a efektivní technologie pro vyšší energetickou soběstačnost domácností. (Ilustrační foto)

LAMA home potvrzuje vyšší zájem o moderní a efektivní technologie pro vyšší energetickou soběstačnost domácností. Dražší energie ttiž nutí domácnosti k větší soběstačnosti. Plošné zdražování energií není žádnou novinkou a vyšší náklady trápí nejen domácnosti, ale i firmy, jejichž účty za elektřinu a plyn jsou mnohdy v řádech statisíců. Odborníci přitom nepředvídají, že by se ceny v brzké době vrátily na původní úroveň, a čím dál více lidí tak hledá způsob, jak být energeticky více soběstační.

Z dlouhodobého hlediska je totiž energetická soběstačnost jednou z mála odpovědí, které dávají smysl. A vysoké pořizovací náklady už nejsou tak odstrašující. Ve srovnání s ročními náklady, které na energie vynaložíme, se dokonce mohou zdát zanedbatelné.

Vyšší zájem o moderní a efektivní technologie, které zajistí větší energetickou soběstačnost jednotlivých domácností, potvrzují i zástupci LAMA home, nejmladší divize českého energetického holdingu LAMA ENERGY GROUP.

Zvýšila se poptávka po zřízení podlahového topení, systémů zajišťujících rekuperaci a zejména po vlastních fotovoltaických elektrárnách. Častěji také lidé vyhledávají komplexní technologické řešení na míru.

To na trh nově přináší i LAMA, u které mohou zákazníci nechat naplánovat a následně zrealizovat vše, od plynu a elektřiny přes klimatizaci až po SMART home koncept.

Moderní a efektivní dům, který se v budoucnu dovede přizpůsobit novým trendům a technologickým inovacím, totiž v následujících letech bude šetřit nejen starosti a čas, ale především peníze. Na mnoho projektů je navíc možné získat dotace.

Například o dotaci na fotovoltaiku mohou žádat všichni majitelé a stavebníci rodinných domů, nabyvatelé nových rodinných domů a dokonce i rekreační objekty, které však podléhají podmínce, že v nich má daná osoba trvalý pobyt alespoň po dobu dvou let.

Teoreticky si tak fotovoltaiku lze nechat zřídit i na chatu.

Díky dotacím lze pokrýt až 50 % nákladů na pořízení fotovoltaiky, částku lze ovšem zvýšit kombinací s dalšími možnostmi, jako je například domácí dobíjecí stanice. Byrokracii a papírování si ovšem většinou bere na svá bedra společnost, na kterou se zájemci o fotovoltaiku obrátí. A pokud tomu tak není, je vhodnější zvážit dodavatele, který žadatelům s vyřízením pomůže.

Tutu službu nabízí i LAMA energy, která svým klientům nabízí kompletní realizaci všeho jako jednoho celku. Vše je zároveň navázané na aktuální legislativu.

Fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaika vyrábí elektřinu ze slunečního záření, obsahuje panely zahrnující  fotovoltaické články, což jsou plošné polovodičové diody. Jakmile sluneční paprsky dopadnou na článek, vznikne uvnitř fotoelektrický jev a dojde ke vzniku elektrického proudu.

Nevyužitou elektřinu lze zároveň skladovat, a to díky tzv. tepelným zásobníkům nebo díky bateriovému systému. Někteří dodavatelé energií navíc nevyužitou elektřinu odkupují zpět.

Z dlouhodobého hlediska je fotovoltaika dlouhodobě úspornější a především vede k větší energetické soběstačnosti. Obvykle se uvádí návratnost 7-10 let, některé domácnosti však dosáhnou plné návratnosti již za pět let.

LAMA home je součástí skupiny LAMA ENERGY GROUP. Hlavními obory podnikání skupiny jsou energetika, teplárenství, ropa a zemní plyn a telekomunikace. LAMA ENERGY GROUP zaměstnává více než sedm set lidí. Její hlavní obchodní aktivity se soustředí na střední Evropu a Severní Ameriku. (sfr)