Švýcarská společnost Nestlé se odmítá stáhnout z Ruska. (Foto: Nestlé)

Švýcarská společnost Nestlé se nechce stáhnout z Ruska. Největší výrobce balených potravin na světě tam jen omezil dodávky nepodstatných produktů, například dětskou výživu ale stále dodává. Lidé vyzývají na internetu k bojkotu podniku. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Rusko bylo v reakci na invazi na Ukrajinu zasaženo řadou sankcí, jejichž cílem je ochromit jeho ekonomiku. Velké množství západních společností pozastavilo své podnikání v Rusku, přičemž na firmy, které zůstaly, rostl tlak, aby udělaly totéž.

Společnosti, které neodešly, argumentují tím, že poskytují produkty, které obyvatel Ruska potřebují k přežití.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal řekl, že generální ředitel švýcarského potravinářského gigantu Nestlé neprojevil „žádné pochopení“ poté, co požádal firmu, aby zastavila veškeré své podnikání v Rusku.

Nestlé přestalo do Ruska dodávat nepodstatné položky, jako je káva a minerální voda, ale stále poskytuje nezbytnosti, jako je krmivo pro domácí mazlíčky a děti.

Mluvčí Nestlé oznámil, že rozhovory s vládními úřady považuje za soukromé.

„Budeme i nadále dělat vše pro to, abychom Ukrajincům v zemi dodávali jídlo a podporovali ukrajinské uprchlíky v mnoha zemích,“ řekl.

Lidé na sociálních sítích mezitím postoj švýcarského podniku kritizují a vyzývají k bojkotování produktů firmy.

Nestlé v roce 2021 na tržbách v Rusku vydělala 1,8 miliardy dolarů, což jsou asi 2 procenta celkových příjmů firmy. (pel)

Západní firmy omezují svou přítomnost v Rusku: Ze země odchází McDonald’s, Coca-Cola a další