Polostátní energetická skupina ČEZ v roce 2021 dosáhla čistý zisk 9,9 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Polostátní energetická skupina ČEZ v roce 2021 dosáhla čistý zisk 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy však čistý zisk naopak meziročně klesl o 3 procenta na 22,3 miliardy korun. Představenstvo firmy navrhne valné hromadě vyplatit za loňský rok dividendu 44 korun na akcii. 

Vyplývá to z hospodářských údajů, které podnik zveřejnil na svém webu.

Celková výroba elektřiny v rámci stávajících společností skupiny ČEZ loni klesla o 7 procent.

„Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu, bezpečnému provozu jaderných zdrojů,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Provozní zisk skupiny před odpisy (EBITDA) za rok 2021 oproti předchozímu roku klesl z necelých 65 miliard korun na 63,2 miliardy korun. O sedm procent na 227,8 miliardy korun vzrostly provozní výnosy. Čistý dluh skupiny ČEZ klesl v roce 2021 takřka o 33 miliard korun.

„Jsem rád, že hodnota akcií ČEZ vzrostla v roce 2021 o téměř 170 mld. Kč a že za celý rok získali naši vlastníci dokonce nejvyšší TSR, tj. celkový výnos pro akcionáře (na úrovni přes 70 %) mezi nejvýznamnějšími evropskými energetikami, zařazenými do akciového indexu STOXX Europe 600 Utilities,“ doplnil.

Zatímco výroba v jaderných elektrárnách skupiny loni narostla o 2 procenta na 30,7 terawatthodin (TWh), v uhelných a paroplynových zdrojích firma vyrobila meziročně o 17 procent elektřiny méně.

Příčinou byl především prodej uhelné elektrárny Počerady a odstavení elektrárny Prunéřov 1 a Energotrans 3.

Meziročně významně vzrostl prodej elektřiny a plynu koncovým zákazníkům v oblasti retailu v České republice. U elektřiny došlo k nárůstu dodávek ČEZ Prodej o 13 procent, u plynu o 22 procent.

ČEZ Prodej získal 310 tisíc nových zákazníků zejména díky přechodům zákazníků z titulu DPI v návaznosti na pád několika významných dodavatelů. V oblasti prodeje komplexních energetických služeb meziročně vzrostly tržby celkem o 10 procent na 24,8 miliardy korun.

Pro letošní rok vedení skupiny ČEZ očekává čistý zisk 38 až 42 miliard korun. Dividenda by mohla vzrůst na 56 až 62 korun na akcii. (pel)