Státní rozpočet ČR spadl na konci února 2022 do schodku 45,3 miliardy korun po lednovém přebytku 3,9 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní rozpočet ČR spadl na konci února 2022 do schodku 45,3 miliardy korun po lednovém přebytku 3,9 miliardy korun. Loni v únoru během vládnutí Babišova kabinetu skončil rozpočet v deficitu 86,1 miliardy korun, což byl nejhorší únorový výsledek od vzniku ČR.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„První dva měsíce letošního roku jasně ukázaly, že navzdory rozpočtovému provizoriu stát hospodařil bez jakýchkoliv problémů. Výsledek hospodaření státu je navíc výrazně lepší než v minulém roce a jednoznačně odpovídá našemu avizovanému cíli mít na konci letošního roku schodek maximálně 280 miliard korun,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Návrh letošního rozpočtu, který vláda Petra Fialy (ODS) přepracovala, v prvním čtení schválili poslanci ve sněmovně 18. února. Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun.

Provizorium by mělo skončit podle ministerstva financí nejpozději na konci března.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně stouply o 8,3 miliardy na 225,2 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 13,1 miliardy na 198 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci února pak meziročně klesly o 32,6 miliardy na 270,5 miliardy korun.

Za meziročním zlepšením salda o 40,8 miliardy korun stála podle resortu především specifika rozpočtového provizoria doprovázená nižším předfinancováním příjemců prostředků ze státního rozpočtu a v menší míře také daňové výnosy související s vývojem ekonomiky v předchozích měsících.

Za celý loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním schodku 419,7 miliardy korun. (pel)

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet ČR na rok 2022 s deficitem 280 miliard Kč

Díky provizoriu Fialova vláda řádně hospodaří: Státní rozpočet je za leden v přebytku 3,9 miliardy