Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet ČR s deficitem 280 miliard Kč. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení základní parametry státního rozpočtu ČR na rok 2022. Potvrdila tím i deficit ve výši 280 miliard Kč. Návrh rozpočtu s uvedeným deficitem předložila pětikoaliční vláda Petra Fialy, která v původní verzi rozpočtu Babišovy vlády snížila deficit o téměř 100 miliard.

Návrh státního rozpočtu pro letošní rok nyní míří do druhého čtení.

V prvním čtení sněmovna schvalovala základní parametry finančního rámce, tedy příjmy, výdaje a deficit. Návrh státního rozpočtu na rok 2022, který připravila vláda Petra Fialy (ODS), počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO).

Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy Kč. Vychází z toho, že růst ekonomiky letos zrychlí na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Návrh rozpočtu v prvním čtení podpořili poslanci vládní koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti. Výši schodku nepodpořili poslanci opozičního ANO a SPD.

„Lepší špatný rozpočet, než rozpočtové provizorium,“ uvedla k tomu exministryně financí Alena Schillerová z ANO.

V dalších kolech projednávání rozpočtu již Sněmovna nebude moci měnit tyto parametry, ale pouze přesouvat finance mezi jednotlivými kapitolami.

Kvůli přepracování návrhu rozpočtu současným kabinetem se od začátku roku 2022 Česko nachází v tzv. rozpočtovém provizoriu. To by mělo skončit nejpozději ke konci března, kdy se předpokládá, že bude definitivně rozpočet schválen. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Prezident Zeman ve Sněmovně napadl státní rozpočet Fialovy vlády na rok 2022