Státní dluh ČR ke konci roku 2021 stoupl na rekordních 2,47 bilionu korun.  (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní dluh ČR ke konci roku 2021 stoupl na rekordních 2,47 bilionu korun. Každý obyvatel Česka tak hypoteticky dluží už 231 tisíc na osobu. Na konci roku 2020 byl státní dluh 2,05 bilionu korun. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„V roce 2020 nás obsluha státního dluhu vyšla na 40 miliard korun, letos to bude i v důsledku inflace a nezodpovědného zadlužování minulé Babišovy vlády o 10 miliard korun více. Musíme začít hospodařit s takovými rozpočty, které budeme schopni v budoucnu reálně splácet. Prvním rozpočtem této vlády s téměř o 100 miliard nižším schodkem jsme vyslali jasný signál, že začíná období zodpovědného protiinflačního hospodaření bez zvyšování daní,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Státní rozpočet ČR skončil v roce 2021 se schodkem 419,7 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od vzniku České republiky.

V relativním vyjádření vůči HDP došlo k nárůstu z 36 procent na 40,4 procenta, tedy o 4,4 procentního bodu.

Výdaje na obsluhu státního dluhu dosáhly v roce 2021 hodnoty 42,2 miliardy korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 2,1 miliardy korun (+5,2 procenta).

Do vyšších výdajů se podle resortu promítla nejen hodnota státního dluhu, která v posledních dvou letech významně vzrostla o 826 miliard korun, ale také prudký růst základních úrokových sazeb České národní banky ovlivňující výši výnosů státních dluhopisů.

Hrubá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním a sekundárním trhu činila v roce 2021 úrovně 572,7 miliardy korun při průměrném výnosu 1,61 procenta ročně a při průměrné době do splatnosti 8,8 roku. To je o 1,6 roku více než v roce 2020.

Vyšší průměrná doba splatnosti státních dluhopisů přispěla i k nárůstu průměrné doby splatnosti celkového státního dluhu, a to z úrovně 6,2 roku na konci roku 2020 na 6,4 roku na konci roku 2021. Nyní se nachází na nejvyšší úrovni od roku 2009.

„Zvyšování doby splatnosti státního dluhu je v tomto kontextu dobrá zpráva, protože ukazuje na pokračující důvěru investorů, jejichž poptávka po českých státních dluhopisech pravidelně výrazně převyšuje nabízené množství,“ dodal Stanjura.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (pel)

ČR má za sebou 2 roky extrémního zadlužování: Státní dluh loni stoupl na 2,5 bilionu korun