Státní dluh ČR v roce 2021 stoupl na 2,5 bilionu korun z 1,6 bilionu na konci roku 2019. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko má za sebou 2 roky extrémního zadlužování. Státní dluh ČR v roce 2021 stoupl na 2,5 bilionu korun z 1,6 bilionu na konci roku 2019. Česká republika se v letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá v jejích novodobých dějinách obdoby. Náklady na pomoc státu v boji s pandemií covidu-19 přitom tvořily jen méně než polovinu tohoto zadlužení, konkrétně 351 miliard korun za roky 2020 a 2021.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

V porovnání k HDP se státní dluh za poslední dva roky zvýšil z 28,5 procenta na téměř 41 procent.

„Horší zacházení s veřejnými penězi tato země ve své historii nikdy dříve nezažila a pevně věřím, že už ani nikdy nezažije. Tento nezodpovědný hazard tandemu Alena Schillerová – Andrej Babiš naštěstí nástupem naší vlády skončil. Nezbývá nám teď nic jiného, než se zase vrátit nohama na zem a hospodařit s takovými prostředky, které opravdu máme k dispozici nebo aspoň můžeme reálně splatit,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Proto jsme nyní v rozpočtovém provizoriu, proto jsme odmítli další strašlivý rozpočet z pera mé předchůdkyně a proto jsem začal hledat úspory okamžitě po svém jmenování ještě pro tento rok. Jiná alternativa totiž není možná, nechceme-li absolutní kolaps České republiky a jejího zdravotnictví, školství, vyplácení důchodů, sociální pomoci a investic do infrastruktury,“ dodal nový šéf státní kasy.

Jen náklady na splátky státního dluhu (bez započtení schodku v rozpočtu 2022 předpokládaného ve výši pod 300 miliard korun) bude mít letos Česká republika ve výši téměř 274 miliard korun, tj. více než 4 procenta HDP.

Dobrou zprávou podle resortu financí  je, že mezi lety 2020 a 2021 celkové příjmy státního rozpočtu meziročně vzrostly o necelé procento, tj. o téměř 12 miliard korun a podobný trend lze očekávat i v roce 2022. (pel)

Tristní výsledek hospodaření Babišovy vlády: Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 420 miliard