Státní rozpočet ČR skončil v roce 2021 se schodkem 419,7 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda odešla s tristním výsledkem hospodaření. Státní rozpočet ČR skončil v roce 2021 se schodkem 419,7 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od vzniku České republiky. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními.

Na tiskové konferenci o tom ve čtvrtek informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Bývala vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Předloni byl schodek rozpočtu 367,4 miliard.

Za nižším než plánovaným schodkem 500 miliard korun byly loni podle ministerstva financí především daňové příjmy.

„Za tímto výsledkem stál v prvé řadě vyšší objem mezd a platů, spotřební výdaje domácností, ale i nízké využití nově zavedeného institutu zpětného uplatnění daňové ztráty a mimořádných, zrychlených odpisů podnikatelskými subjekty. Na druhou stranu inkaso čistě daňových příjmů státního rozpočtu zaostalo pod úrovní roku 2020 o 19,2 miliardy korun,“ uvedlo MF.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply meziročně o 11,8 miliardy korun na 1487,2 miliardy korun.

Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 35,4 miliardy na 1,29 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu vzrostly o 64 miliard na 1906,9 miliardy korun.

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Vládní pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN nicméně už předem avizovala, že návrh bude chtít přepracovat a navrhovaný schodek rozpočtu snížit na 300 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slíbil během jednání s prezidentem Milošem Zemanem, že nebude zvyšovat daně. S rozpočtovým provizoriem pak počítá do konce března. (pel)

ČR má za sebou 2 roky extrémního zadlužování: Státní dluh loni stoupl na 2,5 bilionu korun