Ukrajina uzákonila neomezené ozbrojování obyvatel. (Ilustrační foto)

Ukrajina uzákonila neomezené ozbrojování obyvatel. Tamní parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který umožňuje obyvatelům země volně nosit zbraně. Kromě toho země žádá status kandidátské země na členství v EU. Litevský a polský prezident už slíbili podporu. 

Ukrajina zavedla výjimečný stav ve všech regionech, kromě Luhanské a Doněcké oblasti, řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Prozatím má trvat 30 dní a poté bude moci být prodloužen o další měsíc. Rada národní bezpečnosti a obrany žádá parlament o schválení tohoto kroku.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského potřebuje Ukrajina jasné bezpečnostní záruky od svých partnerů. Poskytnout by je podle něj měl nejen Západ, ale i Moskva.

Státy EU mezitím definitivně schválily balík sankcí proti Rusku. Týkají se desítek činitelů a oligarchů, tří stovek poslanců či několika bank a firem.

Ukrajina by měla dostat status kandidátské země na členství v EU. Litevský a polský prezident slíbili podporu.

Rusko stáhlo personál ze všech svých diplomatických misí na Ukrajině. Někde před odchodem pálili dokumenty, podle Moskvy je to běžný postup.

Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek z Ruska, řekl po jednání vlády a Bezpečnostní rady státu premiér Petr Fiala.

Britský premiér Boris Johnson na zasedání parlamentu řekl, že „ve světle rostoucího výhrůžného chování Ruska“ Británie poskytne Ukrajině podporu armády. Doplnil, že to bude pravděpodobně formou posílení jejích defenzivních složek. (pel)

Supersummit Putina s Bidenem padl: Západ už se dohodl na sankcích proti Rusku

Putin vpadl na Ukrajinu. Západ se chystá uvalit na Rusko tvrdé sankce