Malé a střední podniky, u kterých tvoří náklady na energie 10 a více procent, budou moci využít úvěry se státní zárukou. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Malé a střední podniky, u kterých tvoří náklady na energie 10 a více procent, budou moci využít úvěry se státní zárukou. Ze státního rozpočtu na to bude uvolněna 1 miliarda korun. Ministerstvo průmyslu zároveň uvažuje o zřízení státního obchodníka s elektřinou, který by domácnostem nebo ohroženým podnikům zajišťoval energie za regulovanou cenu. 

Oznámil to ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Resort ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) rozšíří v souvislosti s energetickou krizí program Záruka.

„Program Záruka bude určen pro všechny firmy, u kterých náklady na energie představují 10 a více procent z celkových nákladů. Půjde o státní úvěry ve výši 1 až 10 milionu korun. Stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny,“ uvedl Síkela.

Prostřednictvím České bankovní asociace chce Síkela apelovat na komerční banky. V případě, že takovou půjčku poskytnou a bude na něj vystavena státní záruka, mělo by riziko být oceňováno jako státní. Nikoliv tedy dané soukromé organizace.

Pro větší společnosti s energeticky náročným provozem vláda zamýšlí kompenzaci nepřímých nákladů, což by v praxi znamenalo náhradu nákladů na emisní povolenky.

Síkela zároveň potvrdil, že MPO uvažuje o zřízení státního obchodníka s elektřinou, který by domácnostem nebo ohroženým podnikům zajišťoval energie za regulovanou cenu.

Domácnostem zasaženým energetickou krizí už vláda od ledna pomáhá prostřednictvím zvýšeného příspěvku na bydlení. Na program byly vyčleněny 3 miliardy korun.

Kromě toho Síkela zmínil, že resort chystá změny zákona ohledně cen energií, aby se nemohla opakovat situace, kdy některý z dodavatelů nebude schopný splnit své dlouhodobé závazky vůči klientům, jako v minulém roce učinila například firma Bohemia Energy. (pel)

Slovenská vláda zařídila lidem levnou elektřinu. Výměnou za to podniku odpustí zvláštní daň