Slovenská vláda zmrazila ceny energií pro domácnosti. Ty tak zůstanou stejné následující tři roky. (Ilustrační foto: Slovenské elektrárny)

Slovenská vláda zařídila lidem levnou elektřinu. Dohodla se s tamním největším výrobcem elektřiny na dodávkách pod tržní cenou. Na oplátku za to silně zadlužené společnosti Slovenské elektrárne (SE) odpustí plánovanou daň. Domácnosti by měly na účtech za elektřinu až do roku 2024 ušetřit celkově asi 1 miliardu eur (24,4 miliardy korun) včetně daně z přidané hodnoty.

Informovalo o tom ministerstvo hospodářství na webu.

Podle ministra hospodářství Richarda Sulíka průměrná úspora na domácnost dosáhne 500 eur (12 200 korun).

Slovenské elektrárny (SE) budou do roku 2024 pro slovenské domácnosti dodávat elektřinu za současnou cenu, a to ve výši 61,21 eura za megawatthodinu (MWh) bez ohledu na vývoj velkoobchodních cen elektřiny na trzích.

Celkový dohodnutý objem elektřiny v těchto sazbách je podle ministra financí I. Matoviče 6,15 terawatthodiny (TWh) ročně. Spotřeba slovenských domácností je přibližně 5,6 TWh ročně.

Vláda chce rozdíl využít k dodávkám levnější elektřiny i pro některé nemocnice, domovy sociálních služeb či školy.

Pokud by nedošlo k této dohodě, zvýšila by se v příštím roce koncová cena elektřiny pro domácnosti podle současných cen na burze o přibližně 80 procent.

Pro SE budou dodávky za zmrazené ceny znamenat výpadek příjmů v objemu 850 milionů eur (20,7 miliardy korun). Vláda se ale zavázala, že odstoupí od navrhovaného zvláštního zdanění zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách, což by zasáhlo právě SE.

Silně zadlužené Slovenské elektrárne už po schválení příslušného návrhu zákona ve vládě tvrdily, že jeho zavedení do praxe by vedlo k bankrotu společnosti a k zastavení spouštění třetího bloku a dostavby čtvrtého bloku elektrárny Mochovce.

Stát chtěl podle vládní předlohy díky nové dani letos získat kolem 53 milionů eur (1,3 miliardy korun) a v příštím roce až 269 milionů eur (6,5 miliardy). Podle SE by podnik na zvláštní dani zaplatil mnohem více. (pel)