Průměrný starobní důchod se od června 2022 kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší o 1 017 korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) kvůli rekordní inflaci, která v lednu dosáhla 9,9 procenta, od června mimořádně přidá důchodcům. Penze v průměru stoupnou o 1 017 korun. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 procenta. Extra navýšení spolkne ze státního rozpočtu navíc 20 miliard korun. 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

Mimořádné zvýšení si vyžádal růst cen, který od loňského června přesáhl zákonem stanovených 5 procent.

„Vláda bude zvýšení projednávat na přelomu února a března. Všichni, kterých se zvýšení týká, dostanou oznámení o konkrétním zvýšení jejich důchodu ještě v březnu, aby se co nejdříve dozvěděli, s čím mohou počítat. První zvýšené důchody se budou vyplácet v letošním červnu,“ upřesnil Jurečka.

Podle něj jsou senioři velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají.

„Proto je mimořádné navýšení penzí rozhodně na místě,“ dodal.

Od června letošního roku zůstává takzvaná základní výměra stejná, ale zvyšují se procentní výměry důchodů. Růstu cen odpovídá jejich navýšení o 8,2 procenta, což znamená, že průměrný starobní důchod se zvýší o 1017 korun. Celkem se s ohledem na valorizaci vyplatí seniorům z důchodového systému navíc 20 miliard korun, přičemž vojáci a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Naposledy se důchody zvyšovaly letos v lednu, a to v průměru o 805 korun. V součtu tak letos důchodci dostanou průměrně 1822 korun navíc, s další valorizací se počítá v lednu roku 2023. (pel)

Inflace v ČR v lednu rekordně vystřelila, atakuje 10 procent. Ceny byly nejvyšší za 24 let

Jurečka si došlápne na komunistické pohlaváry. Chce je potrestat je snížením důchodu

Budoucí sociální ministr Jurečka slíbil prezidentovi Zemanovi důchody podle počtu dětí