Budoucí ministr Jurečka na jednání u prezidenta Zeman slíbil, že důchody budou více zohledňovat počet dětí.

Budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL, SPOLU) na jednání u prezidenta Zemana slíbil, že důchody budou více zohledňovat počet dětí. Jurečka prezidentovi také nastínil, že během příštích dvou let chce uvést do praxe části důchodové reformy, na nichž již nyní panuje shoda.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka plánuje ve funkci ministra práce a sociálních věcí vykonávat adresnou sociální politiku.

Po jednání s prezidentem Milošem Zeman slíbil uskutečnění důchodové reformy, která by více více zohledňovala počet vychovaných dětí.

„Ujistil jsem ho, že v našem programu je jasná podpora toho, že chceme, aby sociální systém byl adresný, aby byl cílený, abychom zabránili zneužívání,“ oznámil po jednání Jurečka.

Jurečka chce již v prvních dvou letech nové vlády (koalice SPOLU & Piráti/STAN) prosadit to, na čem se komise pro přípravu důchodové reformy shodovala už v minulém volebním období.

Navrhovaný ministr zdůraznil, že změněný důchodový systém by měl vedle finanční zásluhovosti zohledňovat i zásluhovost na výchově dětí.

„Aby tam byly i ty prvky mezigenerační solidarity, to znamená ocenit už ty maminky a ty rodiče, kteří pečovali a jsou dnes v důchodu a jsou potrestáni za to, že ten systém nikdy nereflektoval do dnešních dnů zásluhovost rodičovskou,“ vysvětlil Jurečka.

Podle Jurečka existuje shoda na minimálním důchodu.

„Minimální důchod by měl být rozhodně někde na úrovni minimálně 10 tisíc korun,“ deklaroval.

„Budeme hledat parametr, který by to pravidelně valorizoval nějakým indexem,” vysvětlil Jurečka.

S tím, že prezidentovi Zemanovi představil program nové vládní koalice, která počítá s pravidelnou valorizaci penzí a minimální mzdy, ale také s podporou částečných úvazků a dětských skupin.

Předpokládá také zavedení víceletého financování sociálních služeb a navyšování příspěvku na péči. Zvážit chce také valorizaci rodičovské a životního minima.

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech zotavuje po hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici a zároveň musí být v izolaci kvůli potvrzené nákaze koronavirem.

Kandidáty do vlády Zeman přijímá za stěnou z plexiskla.

Setkání s kandidáty do nové vlády plánuje Zeman dokončit do 10. prosince. V následujícím týdnu by mohla být nová vláda jmenována. (sfr)