Ministr Jurečka chce od příštího roku snížit důchody prominentům komunistického režimu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si došlápne na komunistické pohlaváry. Prominenty totalitního komunistického režimu má v plánu potrestat snížením důchodu. Týkat by se to mohlo pěti až sedmi tisíc osob.

Jurečka to uvedl v diskuzním pořadu České televize.

„Počítáme s tím, že opravdu těm prominentům totalitního komunistického režimu, těm vedoucím pracovníkům StB a podobně, snížíme důchody,“ řekl Jurečka, který se krok snažil prosadit ještě jako opoziční poslanec.

V předchozí sněmovně, kde se vláda ANO a ČSSD opírala o komunisty, se svým návrhem Jurečka neuspěl.

Resort podle něj připravuje novelu, která by exponentů komunistického režimu snížila penze. Jedná se zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, na koho konkrétně a jak by nařízení dopadlo. Úprava by mohla začít platit už 1. ledna 2023.

Mimořádná valorizace důchodů kvůli inflaci si v letošním roce vyžádá zřejmě 21 miliard korun. Konkrétní částka, o kterou se budou penze zvyšovat, však vyplyne až z míry inflace.

Podle Jurečky se zatím se v průměru počítá s částkou 750 až 1 000 korun.

Vláda také počítá pro příští rok se zvýšením plateb za státní pojištěnce. Nenavýšením těchto plateb v letošním roce chce ušetřit 14 miliard korun. Minulý kabinet přitom schválil s růst o 200 korun měsíčně. (pel)

Budoucí sociální ministr Jurečka slíbil prezidentovi Zemanovi důchody podle počtu dětí

Vláda slibovala nezvyšovat daně, ale kvůli inflaci některé zvedne. A porostou i důchody