Řidiči v ČR si za paliva znovu připlatí. Ceny pohonných hmot žene nahoru rostoucí cena ropy. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pohonné hmoty v Česku znovu zdražují. Cena je nyní nejvyšší od loňských Vánoc. Litr benzinu za týden podražil o 18 haléřů, v průměru řidiči zaplatí za litr 36,20 koruny. Nafta zdražila o 15 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 35,13 koruny. Ceny pohonných hmot žene nahoru rostoucí cena ropy.

Ukázala to data společnosti CCS, která ceny sleduje.

Cena ropy Brent ve středu 26. ledna poprvé od poloviny října 2014 zdražila nad psychologickou úroveň 90 dolarů za barel (1 950 korun).

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je bezprostředním důvodem zejména obava z dopadů stále pravděpodobnější ruské invaze na Ukrajinu.

„Trvaleji za růstem cen ropy stojí těžební politika největších tradičních těžařů, zejména Saúdské Arábie a Ruska, kteří omezují svoji produkci ropy, čímž dosahují vyšších tržeb z daného prodaného množství. Látají tak pandemické díry ve svých státních rozpočtech,“ uvedl ekonom.

Zároveň tím podle něj profitují z podinvestování ropného byznysu, k němuž v uplynulých letech došlo v souvislosti s prosazováním zelené agendy a souvisejícím přeorientováváním se firem i investorů na segment obnovitelných zdrojů.

Jako poslední důvod zmínil opadání obav z ekonomických dopadů šíření omikronu a sílící víra v letošní citelné obnovení globální dopravy, přepravy i cestovního ruchu – vše z toho podle ekonoma poptávku po ropě umocňuje.

Kovanda dále upozornil, že hned tři přední americké banky navíc nově prognózují, že cena ropy letos zhruba do poloviny roku tak jako tak dosáhne úrovně 100 dolarů za barel (2 200 korun).

To bude mít dopad i na ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice.

Vysoké ceny ropy nyní lehce zmírňuje silný kurz koruny. Podle konsensu mezinárodních analytiků devizových trhů by měla koruna do poloviny letošního roku vůči dolaru oslabit, a to z nynějšího kurzu zhruba 21,72 korun na 22 korun za dolar. Takové oslabení koruny podle Kovandy pohonné hmoty dále prodraží, protože ropa se na světovém trhu obchoduje v dolarech.

„Pokud se korunová cena barelu Brentu trvaleji přiblíží k úrovni 2300 korun, je poměrně pravděpodobné, že cena benzinu Natural 95 vystoupá v průměru v ČR až na 39 korun. V Praze by pak převyšovala úroveň 40 korun za litr,” uvedl Kovanda.

Ceny pohonných hmot v Česku šly dolů od konce loňského listopadu, kdy dosáhly svých několikaletých maxim. V půlce ledna se ale trend obrátil a paliva začala opět zdražovat.

Před rokem řidiči za benzin zaplatili o téměř o 8 korun méně. Nafta byla levnější o 7,80 koruny.

Nejvíce si řidiči za paliva připlatí v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 37,31 koruny, litr nafty pak 36,30 koruny.

Naopak nejlevněji natankovali lidé v Královehradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,83 korun.

Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,72 koruny. (pel)