Fialova vláda projedná státní rozpočet až v únoru. Ušetřit chce až 80 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce projednat návrh letošního státního rozpočtu ČR v první polovině února. Následně ho předloží ke schválení poslancům ve sněmovně. Nový vládní kabinet hodlá ve svém rozpočtu proti předchozímu návrhu předchozí Babišovy vlády snížit výdaje o 80 miliard korun.

Uvedl to premiér Petr Fiala během sněmovních interpelací. Zároveň potvrdil, co už dříve oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), a to, že pětikoalice počítá s tím, že nový rozpočet má začít platit nejpozději od 1. dubna.

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) se dotazovala vlády na rozpočtové provizorium, ve kterém Česko od ledna hospodaří, a zda ví, které platby z rozpočtu jsou nyní omezené.

Důvodem rozpočtového provizoria je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Vládní pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN totiž už předem avizovala, že návrh bude chtít přepracovat a navrhovaný schodek rozpočtu snížit na 300 miliard korun.

Premiér Fiala však Schillerové odvětil, že nepanují problémy s vyplácením řádných věcí.

Fiala mimo jiné řekl, že tři měsíce provizoria jsou únosné. Prohlásil však, že převzít rozpočet, který připravila předchozí koaliční vláda Andreje Babiše (ANO), by bylo nezodpovědné. Vláda by tím podle něj jen podporovala další růst inflace.

Státní rozpočet ČR skončil v roce 2021 se schodkem 419,7 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od vzniku České republiky. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními. (pel)

Tristní výsledek hospodaření Babišovy vlády: Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 420 miliard

Vláda schválila státní rozpočet ČR na rok 2022. Schodek má být 377 miliard. ČSSD proti

Vláda slibovala nezvyšovat daně, ale kvůli inflaci některé zvedne. A porostou i důchody