Facebook odpískal zavedení vlastní kryptoměny. (Ilustrační foto)

Facebook odpískal zavedení vlastní kryptoměny. Aktiva v hodnotě 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) prodá kalifornské bance Silverage. 

Facebook, který se loni přejmenoval na Meta Platforms, plánoval vytvořit digitální měnu, která poskytne dostupné a bezpečné způsoby provádění plateb bez ohledu na to, zda má uživatel bankovní účet. Zuckerbergova firma vlastní také aplikace WhatsApp a Instagram.

Plán představila v červnu 2019. Nová měna se původně měla jmenovat libra, později se její název změnil na diem.

Firma doufala, že by tak zásadně ovlivnila zavedené sítě tím, že prolomí finanční překážky, bude konkurovat bankám a sníží spotřebitelům náklady.

Projekt však od začátku brzdily překážky. Plány Facebooku totiž vyvolaly mezi regulátory, centrálními bankéři a politiky obavy, že nová digitální měna by mohla destabilizovat měnovou politiku, usnadnit praní špinavých peněz a narušit ochranu soukromí.

Facebook přitom zkoušel proniknout do oblasti digitálních měn již zhruba před 13 lety, kdy vytvořil virtuální měnu Facebook Credits. Ta umožňovala uživatelům nakupovat položky v aplikacích na sociální síti.

Po necelých dvou letech ale Facebook tento projekt opustil, protože neměl dostatečný ohlas mezi uživateli. (pel)