Světová ekonomika letos zpomalí na 4 % růstu, odhadla OSN. (Ilustrační foto - koláž).

Světová ekonomika letos zpomalí na 4 % růstu, odhadla OSN. Příští rok to podle odhadu světové organizace bude ještě horší. Tempo růstu globální ekonomiky by podle OSN mělo v letošním roce zpomalit na čtyři procenta z loňských 5,5 procenta. V příštím roce by tempo růstu HDP mohlo zpomalit na 3,5 procenta.

Hlavním důvodem zpomalení budou podle OSN nové vlny epidemie covidu-19, s tím související problémy na trhu práce, omezení v dodavatelských řetězcích a rostoucí inflace.

Organizace spojených národů (OSN) to uvedla ve svém výhledu.

V roce 2020 poklesla světová ekonomika o 3,4 procenta.

K oživení globální ekonomiky v roce 2021 z velké části přispěly výdaje spotřebitelů, růst investic a obchod se zbožím, který překonal úroveň z doby před pandemií nemoci covid-19.

Koncem loňského roku však světová ekonomika začala zpomalovat a to jak v EU či v USA, ale i v Číně. Důvodem je, že fiskální a měnové stimuly vlád přestaly fungovat. Současně se objevily vážné problémy v dodavatelských řetězcích.

Globální inflace loni podle odhadů vzrostla na 5,2 procenta, což je více než dva procentní body nad trendem za posledních deset let.

Prognóza OSN je podobná prognóze Světové banky (SB), která snížila odhad růstu globální ekonomiky pro letošní rok na 4,1 procenta.

Ekonomika ČR v loňském 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,3 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Tristní výsledek hospodaření Babišovy vlády: Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 420 miliard

Analýza: Ekonomika ČR vzroste letos o 4 %, ale dál ji brzdí pandemie. Inflace bude atakovat 8 %