Plynovod Jamal už 15. den pracuje obráceně a navíc rychleji než dříve. Ceny plynu znovu strmě rostou. (Ilustrační foto)

Plynovodem Jamal už patnáctý den proudí ruský plyn v obráceném směru, tedy z Německa do Polska, a navíc rychleji než dříve. Ceny plynu v Evropě tak strmě rostou. Oproti pondělí se cena v úterý 4. ledna 2022 navýšila přibližně o 25 procent.

Podle údajů z německé měřicí stance Mallnow, která leží u hranice s Polskem, proudil plyn dnes ráno Jamalem z Německa do Polska v hodinovém objemu téměř 9,9 milionu kilowatthodin (kWh/h.

V pondělí to bylo 5,8 milionu a minulý týden ve čtvrtek 1,2 milionu kWh/h.

Ceny plynu přitom v posledních týdnech výrazně kolísají. Zatímco na konci loňského roku se plyn obchodoval za 70 eur (1 730 korun) za megawatthodinu (MWh), tak v pondělí 3. ledna 2022 to už bylo 80 eur (1 980 korun).

A k dalšímu navýšení došlo i v úterý 4. ledna 2022. Kolem 12. hodiny byla cena plynu už na 99 eurech (2 450 korun), tedy přibližně o čtvrtinu vyšší částce než předchozí den.

Výsledky aukce navíc ukázaly, že ruský plynárenský podnik Gazprom si tak jako v minulých dnech ani na dnešní den nezarezervoval žádnou tranzitní kapacitu pro export plynu Jamalem.

Potvrdily se tak odhady analytiků, že zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států, který dovážely tankery do evropských přístavů koncem loňského roku, snížil cenu plynu jen dočasně a krize v podobě vysokých cen nadále přetrvává.

Ruský prezident Vladimir Putin už dříve obvinil Německo, že nakoupený ruský plyn prodává do Polska a na Ukrajinu, místo aby jej samo použilo, a zmírnilo tak napětí na trhu. Tyto dvě země totiž mají s Ruskem napjaté vztahy a nechtějí od něj plyn nakupovat přímo.

Za raketový růst cen plynu tak podle šéfa Kremlu mohou němečtí dovozci plynu.

Plynovodem Jamal proudí zhruba šestina běžného ročního objemu plynu, který Rusko vyváží do Evropy a Turecka. Rusko preferuje dlouhodobé smlouvy na dodávání plynu, od kterých se však Evropská unie začala odklánět. Brusel už dlouho deklaruje, že unie chce závislost na ruském plynu snížit.

Jak připomněla ČT, americký list The Wall Street Journal (WSJ) po prvním citelnějším růstu cen plynu loni na podzim napsal, že Evropské unii se strategie rušení dlouhodobých smluv o dodávkách plynu z Ruska vyplácela, protože plyn byl dlouho levný a bylo ho dost.

Když se ale začala citelně zvyšovat poptávka a zásobníky v některých evropských zemích nebyly před zimou dostatečně naplněny, cena prudce vzrostla. Dodávky plynu podle krátkodobých smluv, které EU preferuje, tak začaly být výrazně dražší. (pel)

Jamal přestal do EU dodávat ruský plyn, tok se obrátil opačným směrem. Ceny plynu rostou

Nord Stream 2 je připravený k exportu plynu, pochlubil se Putin. Čeká jen na souhlas Němců

Jamal přestal do EU dodávat ruský plyn, tok se obrátil opačným směrem. Ceny plynu rostou