Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal se zastavily, tok se poté otočil. (Ilustrační foto)

Plynovod Jamal do Evropské unie (EU), resp. do Německa, přestal dodávat ruský plyn. Tok se obrátil opačným směrem. Dodávky se přitom snižovaly už od soboty. Ceny plynu v Evropě tak atakují rekordy.  

Ruský plynárenský gigant Gazprom si prý nezarezervoval žádné kapacity pro export prostřednictvím Jamalu, který dodává ruský plyn do Německa přes Polsko.

Gazprom je důležitým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

„Gazprom dodává plyn podle požadavků zákazníků a plně v souladu se současnými smluvními závazky,“ uvedl ruský podnik.

„Cena plynu v EU dnes ráno míří k novému historickému rekordu, protože plynovodem Jamal zcela přestal z Ruska do Německa plyn proudit. To společně s chladným počasím a nedostatkem větru citelně zvyšuje riziko blackoutu a pravděpodobnost sériových odstávek dodávek elektřiny,“ okomentoval ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru.

Ceny plynu v Evropě letos prudce vyskočily nahoru.

Důvodem strmého růstu je globální nedostatek zemního plynu na trhu, topná sezona, oživování ekonomiky po pandemii, ale také rostoucí ceny emisních povolenek.

V posledních týdnech navíc eskaluje napětí mezi Západem a Východem kvůli Ukrajině.

Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou, aby tak dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2.

USA a Německo se letos v červenci dohodly, že Washington umožní výstavbu plynovodu, která má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, bez uvalení dalších amerických sankcí. Nicméně Bílý dům si nechal pojistku proti Rusku.

Obě země se zavázaly, že uvalí na Kreml sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

Moskva se však brání, že růst cen je důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky.

Šéf Kremlu Vladimir Putin dříve řekl, že za současnou situaci je zodpovědná Evropa, protože neuzavřela dostatek smluv o dlouhodobých dodávkách ruského plynu.

Situaci navíc vyostřují hrozby běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který za uvalení nových sankcí proti Minsku zvažuje úplné přerušení tranzitu ruského zemního plynu přes Bělorusko. (pel)