Ceny plynu v Evropě vyskočily od začátku roku 2021 o více než 600 procent. (Ilustrační foto)

Ceny plynu v Evropě vyskočily od začátku roku 2021 o více než 600 procent. Kvůli zastavení dodávek plynovodem Jamal do Německa začaly v minulých dnech ceny znovu růst na rekordní maxima, aktuálně však začaly klesat. 

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce před 16:00 SEČ vykazovala pokles o 21 procent na 136 eur (zhruba 3 400 korun) za megawatthodinu.

Podle obchodníků k čtvrtečnímu poklesu cen přispěly zprávy o několika zásilkách zkapalněného zemního plynu (LNG) mířících do Evropy.

V úterý 21. prosince poprvé v historii překročila 170 eur (4 265 korun) za MWh.

Důvodem strmého růstu je globální nedostatek zemního plynu na trhu, topná sezona, oživování ekonomiky po pandemii, ale také rostoucí ceny emisních povolenek.

V posledních týdnech navíc eskaluje napětí mezi Západem a Východem kvůli Ukrajině.

Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou, aby tak dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2.

Ruský prezident Vladimir Putin však znovu odmítl jako nespravedlivou kritiku, že rekordně vysoké ceny plynu v Evropě zavinila Moskva.

Kreml se brání, že růst cen je důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky.

Prezident zdůraznil, že Gazprom nejprve musí splnit své závazky, které má vůči zákazníkům podle dlouhodobých kontraktů, a až pak může dodávat plyn na okamžité trhy. Z této situace tak podle něj těží země s uzavřenými dlouhodobými kontrakty, například Německo, které platí za plyn mnohem nižší ceny, než jsou aktuální na trhu. (pel)

Jamal přestal do EU dodávat ruský plyn, tok se obrátil opačným směrem. Ceny plynu rostou