Ruský prezident Vladimir Putin se bojí rozšíření NATO na východ. Po britském premiéru Borisi Johnsonovi proto požaduje okamžité jednání a právní záruky. (Ilustrační foto)

Ruský prezident Vladimir Putin se bojí rozšíření Severoatlantické aliance (NATO) na východ. Putin řekl britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, že členové vojenské aliance NATO ohrožují Rusko rozšiřováním aktivit na Ukrajině. Po Velké Británii proto požaduje okamžité jednání a právní záruky. Naléhal také na francouzského a finského prezidenta.

Americké zpravodajské služby varovaly, že Rusko by mohlo plánovat vícefrontovou ofenzivu na sousední Ukrajinu již v příštím roce, do níž by se zapojilo až 175 tisíc vojáků.

Kreml naopak popírá, že by invazi plánoval, a tvrdí, že Západ je sevřen rusofobií.

Moskva je přesvědčena, že rozšiřování NATO ohrožuje Rusko a porušilo ujištění, která mu byla dána při rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

„Vladimir Putin podrobně nastínil své hlavní hodnocení současné situace kolem Ukrajiny. Bylo zdůrazněno, že toto vše se děje na pozadí aktivní vojenské ´expanze´ na území Ukrajiny ze strany zemí NATO, které vytváří přímou hrozbu pro bezpečnost Ruska,“ uvedl Kreml k hovoru s Johnsonem.

Po britském premiérovi požaduje jasné mezinárodně-právní dohody, které by vyloučily jakékoli budoucí rozšíření NATO na východ, a odstranění zbraní, které ohrožují Rusko v sousedních státech, především na Ukrajině.

Johnson varoval Putina, že jakákoli destabilizující akce proti Ukrajině by byla strategickou chybou s významnými důsledky.

„Vyjádřil hluboké znepokojení Spojeného království nad hromaděním ruských sil na ukrajinské hranici a zopakoval, že je důležité pracovat diplomatickými kanály na zmírnění napětí a nalezení trvalých řešení,“ uvedla Downing Street.

Následoval tak výhrůžky amerického prezidenta Joea Bidena, který mluvil s Putinem minulý týden a ujistil ho, že Spojené státy a spojenci zareagují na případnou invazi na Ukrajinu tvrdými ekonomickými sankcemi a dalšími opatřeními.

Ruský prezident znovu zopakoval žádost na okamžitá jednání s NATO finskému prezidentovi Saulimu Niinistömovi, jehož země bývá tradičním zprostředkovatelem mezi Ruskem a Západem.

Stejně pak naléhal i na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. (pel)

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu

NATO vyhrožuje Rusku kvůli Ukrajině. Putin se zastrašit nenechá

Prezident Putin vytyčil Západu nepřekročitelné linie. Rusko požaduje bezpečnostní záruky