Prezident Miloš Zeman zostudil piráta Jana Lipavského, když přiznal, že ho odmítá jmenovat novým ministrem zahraničí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Prezident Miloš Zeman zostudil piráta Jana Lipavského, když přiznal, že ho odmítá jmenovat novým ministrem zahraničí. Zeman prohlásil, že je Lipavský nekompetentní, protože nemá kvalifikaci. Kromě toho mu také vadí postoj pirátského poslance k Izraeli nebo visegrádské čtyřce.

Informoval o tom Hrad.

„Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz ´návrh´ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ zdůvodnil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jako jeden z důvodů proti uvedl Hrad údajnou nízkou kvalifikaci.

„Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ napsal Pražský hrad v prohlášení.

Lipavského bakalářskou práci „Politizace ruských energetických dodávek na příkladu zemního plynu“ hodnotili podle iRozhlas.cz jak vedoucí, tak oponent známkou tři. Toto hodnocení je přitom nejnižší možné, kdy student ještě může práci obhájit.

Jako další námitky Hrad uvedl postoj k Izraeli a visegrádské čtyřce a Lipavského návrh, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly v Česku.

Podle serveru Novinky.cz za Lipavským stojí celá koalice SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Piráti s hnutím STAN.

„Platí má nominace na post ministra zahraničí, za kterou stojí i K5 (koalice) včetně premiéra Petra Fialy,” uvedl Lipavský pro Novinky.

Zeman má podle Ovčáčka výhrady k většímu množství kandidátů, kteří se podle něj svým resortům v minulosti nevěnovali, a proto nemají dostatečnou odbornou kompetenci.

„Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ uvedl Ovčáček.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se má s prezidentem Zemanem kvůli jmenování nové vlády setkat v pondělí 13. prosince.

Fiala už se Zemanem o dalším postupu při jmenování vlády hovořil na neformální schůzce svolané tento týden v úterý poté, co měl prezident jednání s Lipavským v Lánech.

Následně Fiala oznámil, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády, bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu ČR. (pel)

Zeman jmenuje Fialu premiérem 26. listopadu. Hradu vadí pirátský ministr Lipavský

Fiala pohrozil Zemanovi kompetenční žalobou, pokud prezident odmítne jmenovat celou vládu