Lídr vítězné koalice Spolu a kandidát na příštího premiéra Petr Fiala (ODS) představil prezidentovi Miloši Zemanovi novou vládu. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman jmenuje lídra koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) premiérem 26. listopadu. Pravděpodobný budoucí premiér seznámil hlavu státu se jmény navrhovaných ministrů. Zeman však má problém s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským, nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Zeman poprvé po volbách přijal lídra budoucí vlády Fialu v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích.

Pravděpodobný budoucí premiér seznámil hlavu státu se jmény navrhovaných ministrů.

Zeman má podle něj problém s jedním kandidátem. Fiala sice konkrétní nebyl, protože se s prezidentem dohodli, že jméno „problémového“ adepta nyní nebude sdělovat, ale podle informací iDnes.cz jde o pirátského uchazeče na post ministra zahraničí Jana Lipavského, a to nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Koalice Spolu však trvá na nominacích na ministry i přes nesouhlas Zemana. Fiala opakovaně řekl, že nominaci měnit neplánuje.

Prezident by měl Fialu jmenovat novým premiérem 26. listopadu na zámku v Lánech. Poté by se v deseti dnech měl podle šéfa koalice SPOLU prezident setkat s navrhovanými kandidáty.

Fiala předpokládá, že by Česko novou vládu mohlo mít přibližně za 3 týdny.

Prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra v nové vládě má být předseda STAN Vít Rakušan.

Vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí se má stát šéf lidovců Marian Jurečka.

Zdravotnictví má řídit Vlastimil Válek (TOP 09), který rovněž usedne na křeslo vicepremiéra.

Finance by měl vést první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Resort zahraničí připadne pirátskému poslanci Janu Lipavskému a školství Petru Gazdíkovi (STAN).

Ministerstvo pro místní rozvoj by měl řídit ministr pro digitalizaci, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kultura by měla připadnout poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi, spravedlnost bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS) a resort průmyslu a obchodu místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi.

Ministrem zemědělství má být nominant KDU-ČSL a starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula, ministryní obrany poslankyně Jana Černochová (ODS) a ministrem dopravy místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka.

Ministryní životního prostředí by se měla za lidovce stát senátorka Anna Hubáčková, ministrem pro EU má být za STAN předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek, ministryní pro vědu poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a legislativu má vést nominant Pirátů, advokát Michal Šalomoun. (pel)