Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. (Ilustrační foto)

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) pohrozil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Znovu zopakoval, že nominace na členy vládního kabinetu nehodlá na nátlak Hradu měnit. 

Informovala o tom Česká televize.

„Věřím pořád, že bude vláda jmenována jako celek. Pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu. A to proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta, jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,” řekl Fiala v ČT.

Prezident už dříve uvedl, že má problém s jedním ministerským adeptem. Předseda ODS a designovaný premiér Petr Fiala sice konkrétní nebyl, protože se s prezidentem dohodli, že jméno „problémového“ adepta nebude sdělovat, ale podle informací iDnes.cz mělo jít právě o pirátského uchazeče na post ministra zahraničí Jana Lipavského, a to nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Zeman tento týden přijal Lipavského v Lánech v rámci probíhajících schůzek se všemi kandidáty na ministry. Otázky ohledně možných prezidentových výhrad Lipavský po jednání nekomentoval a přímé odpovědi se vyhnul.

Prezident však Lipavskému podle Frekvence 1 doporučil odstoupit z kandidatury na ministra zahraničí, podle Deníku N mu to opakovaně naznačil.

Podle rádia Frekvence 1 se jen několik hodin po schůzce s Lipavským prezident Miloš Zeman setkal také s designovaným předsedou vlády Fialou.

„Mohu potvrdit, že jsem se s panem prezidentem sešel na neformální schůzce, kde jsem s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády,” napsal Fiala na Twitteru.

Fiala pak následně oznámil, že na prezidenta podá kompetenční žalobu, pokud Zeman nejmenuje celou vládu. (pel)

Zeman nechce, aby pirát Lipavský kandidoval na ministra zahraničí. Fiala i Bartoš to odmítli

Zeman jmenuje Fialu premiérem 26. listopadu. Hradu vadí pirátský ministr Lipavský