Prezident Miloš Zeman údajně doporučil Janu Lipavskému, aby odstoupil z kandidatury na ministra zahraničí. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman údajně vyzval pirátského poslance Jana Lipavského, aby se vzdal kandidatury na post ministra zahraničí. Že má prezident problém s jedním adeptem, avizoval už po schůzce s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS).

Uvedlo to rádio Frekvence 1 s odkazem na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním.

Zeman přijal Lipavského v Lánech v rámci probíhajících schůzek se všemi kandidáty na ministry. Otázky ohledně možných prezidentových výhrad Lipavský po jednání nekomentoval a přímé odpovědi se vyhnul.

Prezident už dříve uvedl, že má problém s jedním ministerským adeptem. Předseda ODS a designovaný premiér Petr Fiala sice konkrétní nebyl, protože se s prezidentem dohodli, že jméno „problémového“ adepta nebude zatím sdělovat, ale podle informací iDnes.cz mělo jít právě o pirátského uchazeče na post ministra zahraničí Jana Lipavského, a to nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Předseda ODS Petr Fiala, šéf Pirátů Ivan Bartoš i zbylí dva předsedové koalice SPOLU odmítli výzvu prezidenta Miloše Zemana, aby Lipavský odstoupil.

„Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,“ napsal Fiala na Twitteru.

Stejně na informaci reagoval lídr lidovců Marian Jurečka.

„Na našich kandidátech do vlády za obě koalice Spolu a PirStan se nic nemění a měnit nebude,“ napsal Jurečka na Twitteru.

Po chvíli se přidala i předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

„Miloš Zeman červenec 1998: ,Pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s článkem 68 Ústavy.´ Náš seznam kandidátů na ministra je úplný a neměnný,“ napsala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který sám kandiduje na na vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, rovněž Zemanovu výzvu odmítl.

Členové budoucí vlády postupně navštěvují prezidenta. Prezident musí být kvůli covidu v izolaci. Při setkáních, která chce dokončit do 10. prosince, tak sedí na invalidním vozíku ve skleněné kukani. (pel)

Zeman jmenuje Fialu premiérem 26. listopadu. Hradu vadí pirátský ministr Lipavský