Tržby maloobchodníků v říjnu 2021 roku meziročně stouply o 7,2 procenta. (Ilustrační foto)

Tržby maloobchodníků v říjnu roku 2021 meziročně stouply reálně o 7,2 procenta, bez očištění o 5,6 procenta. Po očištění o sezónní vlivy tržby v maloobchodě meziměsíčně proti září vzrostly o 1,4 procenta.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Loňské tržby ovlivnila protiepidemická opatření, protože prodej ve většině kamenných obchodech byl omezen a lidé se díky tomu naučili více nakupovat přes internet.

„V letošním roce naopak tržby kamenných obchodů rostly vysokými tempy,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 7,2 procenta, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 15 procent a za nepotravinářské zboží o 11,9 procenta, naopak za potraviny klesly o 1,7 procenta. V říjnu 2021 bylo o jeden pracovní den méně než v říjnu 2020.

Nejvíce se dařilo prodejnám oděvů a obuvi, kde vzrostly tržby o 39,4 procenta.

Vyšší tržby zaznamenaly také prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 21,8 procenta), s kosmetickými a toaletními výrobky (o 15,1 procenta), s výrobky pro domácnost (o 10,2 procenta), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 9,1 procenta) a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (o 0,4 procenta). (pel)