Francouzští rybáři zablokovali 3 přístavy a tunel pod Lamanšským průlivem kvůli rybolovným licencím. (Ilustrační foto)

Francouzští rybáři zablokovali 3 přístavy a tunel pod Lamanšským průlivem. Britskému nákladnímu plavidlu zabránili zakotvit v bretaňském přístavu. Protestují tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách. 

Blokáda, která trvala 90 minut, znovu eskalovala spor po brexitu mezi Londýnem a Paříží o rybolovná práva v britských pobřežních vodách.

Začala ráno v přístavu Saint-Malo, ale protestní akce byly naplánovány také v Ouistrehamu a Calais proti neschopnosti Spojeného království vydat další licence k rybolovu v britských vodách.

V Calais rybáři dočasně zabránili vjezdu 2 trajektů převážejících kamiony a cestující.

Protest se poté přesunul do tunelu pod Lamanšským průlivem, kde rybáři zadrželi zboží, které se do Británie přesouvalo.

Dříve během dne zablokovali rybáři s červenými světlicemi malý britský náklad Normandy Trader v doku v bretaňském přístavu Saint-Malo.

Francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil Británii, že pokouší trpělivost jeho země, a řekl, že neustoupí.

Otázka rybolovu komplikovala vyjednávání dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií (EU) o vztazích po brexitu a zůstává předmětem sváru i nyní.

Francouzští rybáři v dubnu protestovali proti pomalému udělování rybářských licencí do britských vod tím, že hořícími barikádami blokovali přístup kamionů s britskými úlovky do města Boulogne-sur-Mer, kde se nachází největší evropské středisko na zpracování ryb.

S odchodem Británie z Evropské unie se obě strany dohodly na vytvoření licenčního systému pro udělení přístupu rybářským plavidlům do vod toho druhého.

Paříž říká, že Londýn a ostrov Jersey, závislý na britské Koruně, dohodu nedodržují. Francouzským rybářům údajně dluží desítky rybolovných licencí.

Británie tvrdí, že pobrexitová ujednání dodržuje. (pel)

Pobrexitová válka o rybolov pokračuje: Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn vyhrožuje pomstou

Válka mezi státy NATO: Británie poslala vojenské lodě proti Francii na obranu ostrova Jersey