Pobrexitová válka o rybolov mezi Francií a Velkou Británií pokračuje. (Ilustrační foto)

Pobrexitová válka o rybolov mezi Francií a Velkou Británií pokračuje. Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez nutného povolení. Spojené království vyhrožuje odvetou a zablokování britských lodí považuje za porušení mezinárodního práva a obchodních dohod.

Upozornila na to ČT.

Zadržená britská loď skončila v přístavu Le Havre, kde mohou úřady zkonfiskovat úlovek a plavidlo zadržovat do uhrazení poplatku.

Hlídka v zálivu u ústí Seiny odhalila ještě jedno britské plavidlo, které dostalo slovní varování. Posádky obou lodí zároveň dostaly pokuty.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová považuje incident za zklamání a zdůraznila, že její země požadavky z obchodní dohody s EU splnila.

Francouzská vláda přitom argumentuje „zpřísňováním kontrol“ v Lamanšském průlivu v souvislosti s „rozhovory o licencích se Spojeným královstvím a Evropskou komisí“. Na seznamu jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.

Paříž zuří kvůli postupu jednání o přístupu do britských vod po odchodu Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Spojené království v reakci vyhrožuje odvetou. Zablokování britských lodí považuje za porušení mezinárodního práva a obchodních dohod.

Otázka rybolovu komplikovala vyjednávání dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií (EU) o vztazích po brexitu a zůstává předmětem sváru i nyní.

Francouzští rybáři v dubnu protestovali proti pomalému udělování rybářských licencí do britských vod tím, že hořícími barikádami blokovali přístup kamionů s britskými úlovky do města Boulogne-sur-Mer, kde se nachází největší evropské středisko na zpracování ryb. (pel)