Spory mezi Velkou Británií a Francií o vodní přístup kolem ostrova La Manche znovu eskalovaly. (Ilustrační foto)

Válka o rybolov v Lamanšském průlivu po brexitu se znovu vyostřila. Britský premiér Boris Johnson poslal 2 hlídkové lodě Královského námořnictva s děly a kulomety na obranu ostrova Jersey poté, co Francie pohrozila ostrovu odstřižením od elektřiny. Francouzští rybáři během dne protestovali u přístavu Saint Helier. Své lodě pak vyslala i Francie.

Spor o vodní přístup kolem ostrova La Manche eskaloval po brexitu.

Johnson vyslal plavidla poté, co hovořil s prvním ministrem Jersey Johnem Le Fondrém. Ten britského premiéra varoval, že se francouzské rybářské lodě pokusí zablokovat hlavní přístav na Jersey.

Francie tvrdí, že úřady na Jersey nově zavedly podmínky pro udělování licencí francouzským rybářům, které však odporují obchodní dohodě mezi Británií a Evropskou unií uzavřené na konci loňského roku.

Johnson podle mluvčího „vyjádřil neochvějnou podporu Jersey v krizi“ a zdůraznil, že jakákoli blokáda přístavu, klíčového pro zásobování, je „neoprávněná“.

Dva hlídkové čluny třídy Královského námořnictva HMS Severn a HMS Tamar jsou vyzbrojeny dělem a 2 palubními kulomety.

Ostrov Jersey má samostatnou správu, za jeho obranu a zastupování v mezinárodních vztazích ale zodpovídá Velká Británie.

Francouzská ministryně námořní dopravy Annick Girdardinová uvedla, že je „znechucena“ chováním britské vlády. Francie je podle ní připravena na odplatu. V té souvislosti připomněla, že ostrov je závislý na importu elektřiny z Francie podmořským kabelem.

Francouzské námořnictvo pak v reakci poslalo k Jersey rovněž 2 jeho hlídkové lodě Athos a Themis. Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune uvedl, že se zapojením britských vojenských lodí Francie nenechá zastrašit.

Otázka rybolovu komplikovala vyjednávání dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií (EU) o vztazích po brexitu a zůstává předmětem sváru i nyní.

Francouzští rybáři v dubnu protestovali proti pomalému udělování rybářských licencí do britských vod tím, že hořícími barikádami blokovali přístup kamionů s britskými úlovky do města Boulogne-sur-Mer, kde se nachází největší evropské středisko na zpracování ryb. (pel)

EU se dohodla s Británií na vztazích. Rybáři z Evropy se musí vzdát části ulovených ryb