V zemích střední a východní Evropy měly v roce 2020 nejvyšší obrat polské firmy. (Ilustrační foto)

V zemích střední a východní Evropy měly v roce 2020 nejvyšší obrat polské firmy. Česká republika má ve studii CEE Top 500 zastoupeno 77 podniků. Obrat tuzemských firem klesl o 8,6 procenta, zatímco čistý zisk se propadl o 33,9 procenta. 

„Ekonomiky zemí střední a východní Evropy se sice přizpůsobily novému pandemickému prostředí, ale pozitivní pohled na ně je zpochybněn vývojem globálního a evropského hospodářství. V roce 2020 čelilo 500 největších podniků ve střední a východní Evropě poklesu tržeb. Tržby 500 největších společností se snížily o 3,3 procenta na 667 miliard eur,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR Ján Čarný.

Česko v regionu znovu obhájilo druhou příčku za Polskem s 15,4 procenta všech společností v CEE TOP 500. Obrat tuzemských firem klesl o 8,6 procenta, zatímco čistý zisk se propadl o 33,9 procenta. Českých firem se v žebříčku umístilo 77.

V hodnocení obsadila první místo polská společnost PKN Orlen, které se však obrat propadl o 23 procent.

Druhá je česká Škoda Auto a třetí polská Jeronimo Martins.

„K růstu v regionu střední a východní Evropy přispěla spotřeba domácností, která se ve druhé polovině roku 2020 začala díky dobré kondici trhů práce zotavovat. Rychle se vrátily rostoucí mzdy zaměstnanců a nedostatek pracovních sil, což vyvolalo tlak na marže,“ řekl Čarný. (pel)