Ministerstvo financí zvýšilo pro rok 2022 odhad průměrné inflace na 6 procent. )Ilustrační foto: Redakční koláž)

Rekordní zdražení během vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) bude pokračovat a bude mnohem horší. Průměrná meziroční inflace dosáhne příští rok šesti procent, odhadlo ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze.

Ještě v srpnu přitom resort počítal s růstem spotřebitelských cen v roce 2022 o 3,5 procenta.

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedla dosluhující šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

Česká národní banka (ČNB) očekává, že by inflace měla příští rok stoupnout o něco méně, a to na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta.

Inflace v září vystoupala už na 4,9 procenta. Podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka vyšplhá až k sedmi procentům.

ČNB proto v obavách z růstu inflace zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Jedná se o nejvyšší zvýšení od roku 1997.

Schillerová tento krok v neděli znovu zkritizovala s tím, že „zaškrtí křehký ekonomický růst“. Vyšší sazby totiž zdraží úvěry a budou mít podle ní negativní dopad na investiční a podnikatelskou aktivitu, poptávku domácností i trh s nemovitostmi.

Na celý letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun, schválený ovšem byl rovněž půlbilionový schodek. Na příští rok navrhuje ministerstvo financí schodek 376,6 miliardy korun.

Chystaná vláda koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN však hodlá snížit schodek státního rozpočtu ČR pro rok 2022 na 300 miliard korun.

V případě neschválení státního rozpočtu tak hrozí, že Česko by mohlo začátkem roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu.  Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. (pel)

ČNB krotí inflaci: Zvýšila úrokové sazby na 2,75 procenta. Prudce zdraží úvěry i hypotéky

Zdražování v Česku zesiluje: Inflace v září skočila k 5 procentům

Chystaná vláda SPOLU a PirSTAN navrhne snížit schodek státního rozpočtu ČR na 300 miliard