Spotřebitelské ceny v Česku byly v září 2021 o 4,9 procenta vyšší než ve stejném období loni. (Ilustrační foto)

Zdražování v Česku zesiluje. Inflace v září 2021 skočila na 4,9 procenta. Oproti srpnu vzrostly spotřebitelské ceny o 0,2 procenta, zejména kvůli cenám bydlení a dopravy.

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Spotřebitelské ceny vzrostly v září oproti srpnu o 0,2 procenta a meziročně o 4,9 procenta. Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 21,3 procenta.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se snížily zejména ceny zeleniny o 4,2 procenta, z toho ceny brambor klesly o 14,5 procenta a dosáhly hodnoty 12,12 Kč/kg. Byla to nejnižší hodnota od listopadu 2020.

Ceny vepřového masa byly nižší o 4,8 procenta, drůbeže o 3,3 procenta, vajec o 7,7 procenta, sýrů a tvarohů o 1,5 procenta a ovoce o 1,3 procenta.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 4,9 procenta, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu.

Ceny nájemného vzrostly meziročně o 3,3 procenta, vodné a stočné bylo dražší o 5,5 procenta. Ceny elektřiny klesly o 2,3 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

Vliv mělo i zdražování v dopravě. Ceny automobilů byly meziročně vyšší  o 6 procent,  pohonných hmot a olejů o 20,4 procenta. (pel)