ČR chce spolu s Francií prosadit v Bruselu uznání jaderné energie jako stabilního a bezemisního zdroje. (Ilustrační foto)

Česko chce spolu s Francií prosadit v Bruselu uznání jaderné energie jako stabilního a bezemisního zdroje. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) je nutné apelovat na to, že pokud Evropa nechce zažívat krize v energetice a chce stabilní, bezemisní a cenově dostupné dodávky elektrické energie, není možné to udělat bez atomové energie.

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Není čas na dlouhá jednání. Nárůst cen za energie v Evropě je mimořádný a na úrovni EU se musí začínat přijímat konkrétní opatření. Očekáváme, že i po našem tlaku bude v příštích týdnech uznáno jádro a přechodně plyn jako udržitelné zdroje. Začíná Rada EU,“ oznámil Havlíček na Twitteru.

Podle Havlíčka je potřeba eliminovat spekulace na trhu s povolenkami, které „jsou zcela mimo kontrolu a ohrožují průmysl i domácnosti“.

„Jestli někdy byla vhodná doba na prosazení evropské podpory jádra a plynu, je to právě teď. Snažíme se pragmaticky argumentovat energetikou a ekonomikou. Aktivita ČR a Francie získává velkou podporu. Po mnoha letech je velká šance na průlom,“ uvedl.

Havlíček nedávno zveřejnil spolu s francouzským ministrem hospodářství Brunem Le Mairem výzvu podpořenou představiteli dalších osmi zemí EU, mimo jiné Slovenska, Polska, Maďarska nebo Finska. Spolu s francouzským protějškem apelují na EU, že potřebuje jádro.

Jak zmínil server, Česko a Francie chtějí společným postupem docílit zařazení jádra a plynu mezi udržitelné činnosti v rámci společného klasifikačního systému, tzv. taxonomie, pro podporu investic do udržitelného růstu.

Česko podle Havlíčka potřebuje, aby se jádro financovalo za rozumných podmínek.  Nechce žádné výhody, ale také nechce, aby banky půjčovaly na jádro za několikanásobek sazeb, nebo dokonce půjčovat přestaly.

„Nesmíme skrývat příčiny současné energetické krize. Spekulace a poptávka na trhu s plynem, růst cen povolenek, ale rovněž rychlý útlum jádra, uhlí a nestabilita OZE. Musíme sázet na vyvážený energetický mix, investovat do energetické účinnosti a ukládání energie u zdrojů,“ míní Havlíček. (pel)

Německo získává nejvíce elektřiny z uhlí. Polsko chce postavit první jadernou elektrárnu