Německo chce kvůli přílivu migrantů z Běloruska posílit hlídky na hranicích s Polskem. (Ilustrační foto)

Německý ministr vnitra Horst Seehofer chce kvůli přílivu migrantů z Běloruska posílit společné hlídky v německo-polském pohraničí. Německé policejní odbory pak vyzvaly vládu, aby na hranicích s Polskem zavedla dočasné kontroly. 

Seehofer napsal svému polskému protějšku Mariuszovi Kamińskému, aby hlídky působily zejména na území Polska. Německo by se tak vyhnulo zavedení hraničních kontrol, protože by běženci byli zastaveni už na polském území.

Podle pravidel platných v Evropské unii by uprchlíky mělo zaregistrovat Polsko a umožnit jim požádat o azyl. To se ale většinou neděje, protože místo toho pokračují migranti, často s pomocí pašeráků, v cestě do Německa.

Od léta se z Běloruska přes polské území k německé východní hranici dostalo asi 5 tisíc lidí z Iráku, Sýrie a dalších krizových oblastí.

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky s cílem destabilizovat evropský blok.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko letos na jaře varoval Brusel, že jeho země již nebude bránit migrantům cestovat do EU, jako odplatu za zpřísnění sankcí vůči jeho vládě.

Ministr zahraničí Heiko Maas Lukašenka nazývá „hlavou pašeráckého státu“. (pel)

Polsko dalo zelenou stavbě zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem