Polští poslanci schválili stavbu zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem. (Ilustrační foto)

Poslanci polského Sejmu schválili vybudování zdi s kamerami a senzory na hranici s Běloruskem, odkud se v posledních měsících valí na území Evropské unie tisíce migrantů. Podle odhadů má stavba stát zhruba 1,62 miliardy zlotých (9 miliard korun).

Není však jasné, zda zákon projde. V Sejmu má sice těsnou většinu vládní tábor kolem národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, zatímco Senát, kam zákon zamíří, ovládá opozice.

Polsko, ale také Litva a Lotyšsko se nyní potýkají s přílivem migrantů z Běloruska. Všechny tři země kvůli situaci vyhlásily výjimečný stav.

V Polsku je nápor přistěhovalců tak velký, že dosud budovaný plot z žiletkového drátu není dostatečný. Uprchlíci se pod něj umí podkopat nebo ho přelézt za pomoci žebříku.

Situaci má vyřešit právě chystaná výstavba zdi vybavené kamerami a senzory za zhruba 1,62 miliardy zlotých (9 miliard korun).

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky do Evropy jako pomstu za sankce Západu. (pel)