Rozjezd průmyslu v ČR zbrzdily v srpnu 2021 odstávky automobilek a v energetice. (Ilustrační foto: Škoda)

Rozjezd průmyslu v Česku po pandemii přidusily v srpnu 2021 odstávky tuzemských automobilek a v energetice. Průmyslová produkce reálně meziročně klesla o 1,4 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,2 procenta. 

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Pokles průmyslové produkce v srpnu byl ovlivněn zejména neplánovaně prodlouženými dovolenými v automobilovém průmyslu a plánovanými odstávkami v energetice. Ve většině průmyslových odvětví produkce meziročně naopak vzrostla. V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř 3 procenta,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Třeba Škoda Auto kvůli nedostatku čipů v srpnu pokračovala v rušení směn i po skončení hromadných dovolených a odstávce výroby. A problémy měly i další tuzemské automobilky.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v srpnu meziročně vzrostly o 5,4 procenta.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,4 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 6,5 procenta.

Hodnota nových zakázek se proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,2 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 4,3 procenta.

„Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného. Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červenci 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 8,3 procenta, český průmysl vzrostl o 6,8 procenta. (pel)

Škodovka kvůli nedostatku čipů ruší další směny. Zaměstnanci pobírají 85 procent platu