Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto pokračuje v rušení části směn. (Ilustrační foto: Škoda Auto)

Škoda Auto kvůli nedostatku čipů pokračuje v rušení směn i po skončení hromadných dovolených a odstávce výroby. Odbory navíc očekávají, že problémy budou pokračovat i na podzim. Zaměstnanci pobírají 85 procent mzdy. 

Informoval o tom týdeník Škodovácký odborář.

„Již v kalendářním týdnu 35 musí firma opět zahájit nové překážky v práci. Tam, kde to jen trochu jde, se snažíme vyrábět,“ uvedl Jaroslav Povšík, předseda škodováckých odborů.

Vážná je podle něj situace ve výrobě PHEV baterií, kde se kvůli současné situaci uvažuje ukončení 20směnného systému a převedení na systém 15směnný.

Také předpokládané rozšíření 17směnného modelu v lakovně MB (lakovna B) zatím bylo pozastaveno.

Kromě toho i nadále  nebudou organizovány hromadné přesčasy ani již dohodnuté flexisměny.

„Nadále nedochází a nedojde k poklesu současné zaměstnanosti ani ke ztrátě výdělku při překážkách, kde zůstává námi vyjednaná hodnota 85 procent průměrné mzdy pro dotčené zaměstnance,“ doplnil Povšík.

Mladoboleslavská automobilka na přelomu července a srpna navíc musela prodloužit o týden celozávodní dovolenou, která zároveň začala o několik dní dříve.

Jak týdeník dále upozornil, nedostatek dílů dopadá na celý automobilový průmysl. V posledních týdnech oznamují omezování nebo úplné rušení výroby automobilky po celém světě.

Ačkoli se intenzivně pracuje na zajištění stabilních dodávek všech dílů, dají se různé výkyvy očekávat zřejmě ještě během podzimu. (pel)