Pohonné hmoty v Česku skokově zdražily. Nahoru vyskočily ceny benzinu i nafty. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu raketově zdražily. Cena nafty se zvýšila o 86 haléřů na 32,91 koruny za litr, což je největší týdenní nárůst od prosince 2010. Nafta tak nyní stojí řidiče nejvíc od prosince 2018. A motoristé si připlatí i za benzin. 

Ukázala to data společnosti CCS, která ceny sleduje.

Cena benzínu Natural 95 se zvýšila od minulého týdne o 59 haléřů na 34,60 koruny za litr. Zůstává tak nejdražší za posledních téměř 7 let, naposledy za něj řidiči platili více v prosinci 2014.

Nejvíce si motoristé za paliva připlatí v Praze, kde stojí litr benzinu v průměru 35,15 koruny, nafta pak za 33,59 koruny.

Naopak nejlevněji natankovali lidé v Ústeckém kraji, kde byl litr benzinu za 34,15 koruny a litr nafty za 29,16 koruny.

Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 32,49 koruny.

Benzin je nyní o 6,77 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 5,86 koruny za litr méně.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly od začátku letošního roku.

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že ropa citelně zdražuje. Nelze podle něj vyloučit benzín za 40 korun za litr již tuto zimu.

„V jistě fázi ale zřejmě Spojené státy zintenzivní svůj tlak na Rijád, aby ten těžbu navýšil a růst cen ropy přibrzdil. Otázka je, zda se Saúdská Arábie bude ochotna tomuto tlaku podvolit a zda ji případně budou následovat další tradiční těžaři v čele s Ruskem,“ uvedl.

Cena ropy Brent tento týden poprvé od října 2018 dosáhla cenové úrovně 82 dolarů za barel. Důvodem výrazného růstu je rozhodnutí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem nijak nezrychlovat již domluvené tempo měsíčního navyšování těžby.

Jak upozornil Kovanda, představitelé ropných států potvrdili, že i v listopadu navýší těžbu o 400 tisíc barelů denně.

„Trh přitom spekuloval, že by se OPEC mohl se spojenci dohodnout na výraznějším navyšování těžby, zejména s ohledem na probíhající energetickou krizi, jež je zvláště palčivá v Evropě a části Asie,“ uvedl.

OPEC a jeho spojenci podle Kovandy využívají situaci, kdy energie celosvětově prudce zdražují, a vyhlížejí strmý růst svých ropných příjmů.

„Tyto příjmy zemím jako Saúdská Arábie nebo Rusko umožní snáze zalátat díry ve státním rozpočtu, které tam vznikly v důsledku pandemie a souvisejícího dramatického propadu ropných příjmů. Zároveň využívají ,okna příležitosti´, kdy se ještě na trhu neobjevila ropa z Íránu nebo USA,“ napsal. (pel)

Německo zaostává za klimatickými cíli. Zdraží pohonné hmoty o 18 korun