Vláda je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravena dočasně zrušit DPH u energií, aby zabránila dopadu zvyšování cen elektřiny na domácnosti. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda slibuje zrušit dočasně daň z přidané hodnoty (DPH) u energií, aby zabránila dopadu zvyšování cen elektřiny na domácnosti. Předseda vlády a lídr hnutí ANO Andrej Babiš to řekl v předvolební debatě České televize. 

„Jsme připraveni snížit DPH na energie až na nulu,“ prohlásil Babiš.

Doplnil, že prosadit by to mohl i současný vládní kabinet, který bude zřejmě po sněmovních volbách vládnout v demisi.

Snížení současné jednadvacetiprocentní sazby DPH na energie slíbil také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle analytiků ceny elektřiny a plynu v následujících měsících ještě porostou. Energetická situace v Evropě, ale i v Asii se nadále zhoršuje.

Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda, někteří čeští dodavatelé elektřiny a plynu domácnostem už ohlásili podzimní zdražení až takřka o 50 procent.

„Energetická krize v Evropě se přitom nadále zhoršuje. Krize aktuálně zachvátila také sever starého kontinentu. Zejména v Norsku pociťují fatální nedostatek elektřiny z vodních zdrojů. Letos totiž v zemi čelí nedostatku vody, která se tak nedostává hydroelektrárnám,“ uvedl.

Celá Skandinávie tak podle něj zakouší dopad svého odstavování fosilních elektráren v uplynulých letech. Nedostatek elektřiny vyráběné z vody totiž přispívá k dalšímu zhoršení energetické situace v celé Evropě, která již řadu týdnu čelí fatálnímu nedostatku plynu, který prodražuje výrobu elektřiny.

Babišova vláda má navíc v plánu zadotovat energie lidem. Tzv. „energetické šeky“ by jim měly kompenzovat zvýšení cen elektřiny a plynu.

Předseda vlády avizoval, že společně s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (ANO) připravili program, v jehož rámci obdrží každá česká domácnost 1 250 korun na úhradu energií. Opatření by se týkalo 4,3 milionu domácností a státní pokladnu by vyšlo na zhruba 5,4 miliardy korun.

„Babiš však svůj záměr představil jen vágně. Operoval například s počtem domácností v ČR ve výši 4,3 milionu, zatímco podle ČSÚ se počet domácností spíše blíže hodnotě 4,5 milionu. Podle dřívějšího návrhu se dotace na energie měla týkat jen zhruba 800 tisíc domácností,“ napsal Kovanda.

Také podle něj není zřejmé, proč by příspěvek na energie měly získávat všechny domácnosti, včetně těch finanční velmi dobře situovaných.

„Nabízí se jediné racionální vysvětlení: vláda nechce ztrácet čas, příp. intenzivněji zapojovat úřednický aparát, aby odlišovala domácnosti, které na podporu dosáhnout mají, a domácnosti, které ne. Pak ovšem její opatření spíše připomíná peníze shazované z vrtulníku,“ myslí si Kovanda.

Nelze se tak podle něj ubránit dojmu, že jde o narychlo spíchnutý návrh, který má ještě před volbami „obyvatelstvo uklidnit, že Babiš jej, co se týče zdražujících energií, na holičkách nenechá“. (pel)

Brusel reaguje na růst cen energií. Babišova vláda přispěje na účty lidem s nízkým příjmem

Ceny plynu prudce vyskočily nahoru. Kontrakty zdražily za den o 40 procent

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu