Růst cen plynu zrychluje, kontrakty zdražily za den o 40 procent. (Ilustrační foto)

Ceny plynu v Evropě prudce vyskočily nahoru. Cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu se ve středu zvýšila až o 40 procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba 4 000 korun) za megawatthodinu.

Už v úterý cena listopadového kontraktu stoupla asi o 20 procent a poprvé tak překonala hranici 100 eur. Během dvou dní se tak cena plynu s dodáním následující měsíc zvýšila zhruba o 60 procent.

Důvodem strmého růstu globální nedostatek zemního plynu na trhu, blížící se topná sezona, oživování ekonomiky po pandemii, ale také emisní povolenky, jejichž ceny vyskočily na konci srpna nad 60 eur (přes 1 500 korun) za 1 tunu.

Na vině je také ambiciózní klimatická politika EU.

Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou, aby tak dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2.

Moskva se však brání, že růst cen je důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky.

Šéf Kremlu Vladimir Putin pak uvedl, že za současnou situaci je zodpovědná Evropa, protože neuzavřela dostatek smluv o dlouhodobých dodávkách ruského plynu. (pel)

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu