Rakousko se chystá od poloviny roku 2022 zavést novou uhlíkovou daň.

Rakousko má v plánu od července roku 2022 zavést novou uhlíkovou daň. Spotřebitelé tak budou muset zaplatit 30 eur (760 korun) za každou tunu emisí oxidu uhličitého. Tamní vláda je tak chce přimět, aby vytápěli nebo cestovali ekologičtěji. Vybrané finance chce kabinet přerozdělovat mezi občany ve formě tzv. klimatického bonusu.

V roce 2025 se má daň zvýšit na 55 eur (1 390 korun) za tunu CO2.

V případě, že se lidé rozhodnou pro méně ekologický způsob, budou muset zaplatit více. V plánu je, že daň bude přidána k cenám za služby jednotlivých společností.

Vláda očekává, že do roku 2025 na této dani vybere 5 miliard eur (zhruba 127 miliard korun).

Každému obyvateli Rakouska pak vláda peníze vrátí ve formě bonusu. Výše bude vypočítána podle toho, kde žije. Obyvatelé měst by takto měli dosáhnout na 100 eur ročně, zatímco lidé žijící na venkově by měli mít nárok na dvojnásobek, a to kvůli omezeným možnostem cestování hromadnou dopravou.

Děti pak budou mít nárok na polovinu toho, co dospělí.

Rakouský kabinet se u opatření inspiroval v Německu, které loni odsouhlasilo tzv. uhlíkovou daň v aktuální výši 25 eur za tunu. Ta se připočítává ke všemu, co způsobuje emise oxidu uhličitého. Např. u pohonných hmot si lidé kvůli toho připlácejí 7 až 8 centů za litr. (pel)