Státní dluh letos ke konci září stoupl o 284,2 miliardy na 2,334 bilionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní dluh ČR v září 2021 stoupl o 284,2 miliardy korun na 2,334 bilionu korun. V samotném 3. čtvrtletí pak dluh klesl o 82 miliard korun. Každý obyvatel Česka tak hypoteticky dluží už 218 tisíc na osobu. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Potvrzeno. Státní dluh klesá už druhé čtvrtletí za sebou. K 30.9. byl 2 416 miliard. Oproti konci prvního čtvrtletí tak klesl už o 86 miliard. Musíme vyčkat na aktuální mezinárodní srovnání, je ale zřejmé, že ČR je aktuálně zemí s vůbec nejnižším tempem růstu zadlužení v EU,“ okomentovala šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

V relativním vyjádření představuje státní dluh 39,1 procenta HDP. Oproti proti prvnímu čtvrtletí to znamená pokles o 3,3 procentního bodu.

Z pohledu hodnocení státního dluhu České republiky považuje resort za podstatné, že aktuální výše zůstává navzdory krizovému hospodaření a zvýšeným schodkům v souvislosti s pandemií koronaviru na stále nižší úrovni než v roce 2013, kdy státní dluh dosahoval hodnoty 40,6 procenta HDP.

Za růstem státního dluhu v prvních měsících letošního roku byla zvýšená emisní činnost ministerstva financí, které se tak rozhodlo předfinancovat krytí letošních splátek státního dluhu a částečně i krizového schodku státního rozpočtu, a to ještě před očekávaným zahájením cyklu zvyšování základních úrokových sazeb ze strany České národní banky.

Státní dluh by měl v roce 2021 překonat hranici 2,5 bilionu korun. Během let 2021 až 2023 by měl stoupnout o další jeden bilion korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (pel)

Vládní dluh Česka stoupl ve 2. čtvrtletí proti loňsku o 252 miliard na 2,51 bilionu

Schodek rozpočtu ČR se v září prohloubil o dalších 28 miliard na 326,3 miliardy korun