Čína očekává, že Česko ještě přehodnotí vyloučení Číny z dostavby Dukovan. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Čína se bouří proti vyloučení z tendru na dostavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Peking požaduje, aby Česko rozhodnutí přehodnotilo a vrátilo se k pravidlům fungování volného trhu.  

„Doufáme, že Česká republika bude respektovat pravidla tržního hospodářství a zaručí férovou konkurenci,” uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Podle ní čínská vláda očekává, že ČR provede aktivní kroky k vytvoření „nediskriminačního a transparentního obchodního prostředí” pro zahraniční investory.

Prezident Miloš Zeman totiž v pondělí podepsal zákon tzv. nízkouhlíkový zákon, který z tendru vylučuje právě čínské a ruské firmy.

Zákon počítá s tím, že pro výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie firem z těch států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996.

Čína ani Rusko tuto podmínku nesplňují, jelikož nejsou signatáři uvedené smlouvy.

Na vyřazení Číny, ale i Ruska dlouhodobě tlačila opozice a senátoři. Kritici se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Letos v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

V dubnu pak kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo Česko také ruskou státní firmu Rosatom. (pel)