Evropská unie dá na boj proti klimatickým změnám v méně vyspělých zemích dalších 100 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) válku s klimatem rozšíří na další kontinenty. Na boj proti změnám klimatu v rozvojových zemích pošle do roku 2027 další 4 miliardy eur (přes 100 miliard korun). Uvedla to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle nedávné studie italské elektrárenské společnosti Enel a fóra The European House – Ambrosetti přitom Evropská unie své klimatické cíle splní se zpožděním 21 let, pokud nezvýší tempo i investice.

Ve svém výročním proslovu o stavu Unie europoslancům von der Leyenová poukázala na Evropskou unii jako největšího přispěvatele na financování boje proti změnám klimatu na světě. Vyzvala proto Spojené státy, aby své snahy zesílily. Zmínila navíc, že je potřeba tlačit na další země v čele s Čínou.

„Očekáváme ale, že USA a naši partneři své snahy zintenzivní,“ řekla s tím, že očekává, že Spojené státy rovněž částku navýší.

Bidenova administrativa uvedla, že zdvojnásobí úroveň financování v oblasti klimatu, ale kritici tvrdí, že musí udělat více, aby vykompenzoval čtyři roky, kdy vládl jeho předchůdce Donald Trump. Během Trumpova úřadování USA odstoupily od Pařížské dohody.

EU podle von der Leyenové rovněž zdvojnásobí fondy, které věnuje třetím zemím na udržování rozmanitosti přírodních druhů.

Šéfka Komise znovu zdůraznila, že snaha o co nejrychlejší a nejvýraznější snížení emisí skleníkových plynů bude zásadní prioritou unie i v dalším období.

Takzvaná Evropská zelená dohoda má za cíl snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku alespoň o 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Podle klimatického zákona bude muset EU do roku 2050 vypouštět jen tolik emisí, kolik je schopna vyvážit ekologickými opatřeními.

Podle vicepremiéra a ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je cíl tzv. Evropské zelené dohody 55 procent příliš komplikovaný, protože v současné době je potřeba zdroje na nastartování ekonomiky po koronavirové krizi.

Za nereálný označil cíl Bruselu také český premiér Andrej Babiš (ANO). (pel)

EU je s klimatickými cíli pozadu: Splní je se zpožděním až o 21 let, tvrdí studie