Ministerstvo financí upravilo návrh státního rozpočtu pro rok 2022. Nově navrhlo schodek 376,6 miliardy korun, což je o 13,4 miliardy nižší částka, než se kterou počítal původní červnový návrh. (Ilustrační foto)

Resort financí pod vedením Aleny Schillerové (ANO) předložil upravený návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022. Schodek ministerstvo snížilo z původních 390 miliard korun na téměř 376,6 miliardy korun. Úspory a investice přitom požadoval v návrhu prezident Miloš Zeman, který o víkendu pohrozil vetováním rozpočtu.

MF ČR o tom informovalo na webu.

„Počítáme s poklesem deficitu o 123 miliard. Zároveň ale budeme rekordně investovat, podporovat životní úroveň a růst HDP. Přesný opak trestuhodných chyb, které po minulé krizi provedly vlády pravice,“ oznámila Schillerová na Twitteru.

Doplnila, že prioritou rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu hlavně investice.

„Českou republiku tak čeká v roce 2022 rok rekordních investic za celkových 218 miliard korun. To je skvělá zpráva pro celé naše hospodářství a s ním pro životní úroveň v zemi,“ uvedla šéfka státní kasy.

Úspory a investice přitom požadoval v návrhu prezident Miloš Zeman, který o víkendu pohrozil vetováním rozpočtu.

„Návrh rozpočtu přináší také růst důchodů o 797 korun, zachování nižšího patnácti procentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3 000 korun nebo historicky nejvyšší podporu vědy a výzkumu,“ dodala Schillerová.

Předpokládaný deficit státního rozpočtu v roce 2022 bude 376,6 miliardy korun, tedy meziročně o 123,4 miliardy korun méně.

Příjmy v novém návrhu ministerstvo zvýšilo proti červnové verzi o 57,6 miliardy na 1,543 bilionu korun a výdaje o 44,2 miliardy na 1,9199 bilionu korun.

Daňové příjmy rozpočtu by měly být příští rok 701,1 miliardy korun. V červnovém materiálu resort počítal s 679,6 miliardy korun.

Prioritou státního rozpočtu zůstávají nadále věda a výzkum, stejně jako obrana, kde bude i v době konsolidace docházet ke každoročnímu zvyšování objemu finančních prostředků.

Schválený návrh počítá s dalším meziročním zvýšením výdajů na vědu a výzkum, a to o 800 milionů korun na celkových 48,5 miliardy korun.

O 13,9 miliardy korun narostou výdaje směřující do zdravotní péče díky o 200 korun vyšším platbám za státní pojištěnce.

Materiál naopak nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců.

Kabinet musí návrh státního rozpočtu poslat sněmovně do konce září. Začátkem října však budou parlamentní volby. Dá se tak předpokládat, že rozpočet se ještě výrazně pozmění. (pel)

Zeman pohrozil Schillerové vetováním rozpočtu na rok 2022: Chybí mu úspory a investice

Státní rozpočet 2022: Ministři šli s prosíkem za Schillerovou, aby jim příští rok dala více peněz