Ministři požadují po šéfce státní pokladny Aleně Schillerové více peněz ze státního rozpočtu pro rok 2022. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministři některých resortů šli za šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (ANO), aby ve státním rozpočtu na rok 2022 pro jejich úřady uvolnila více peněz. Zatímco s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (ANO) a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD) se Schillerová dohodla, s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) se na požadovaném navýšení nedomluvily. 

Schillerová to oznámila na Twitteru.

Výdaje ministerstva obrany by měly v následujících letech růst.

„Jednání s Lubomírem Metnarem o rozpočtu obrany přineslo několik důležitých čísel. Příští rok by měla kapitola hospodařit s rozpočtem 92,02 miliardy, v roce 2023 99,9 miliardy a 2024 pak 109,5 miliardy. Dobrá perspektiva pro naši bezpečnost ve světle zhoršené bezpečnostní situace,“ napsala Schillerová.

Šéfka státní pokladny se dohodla i s Jakubem Kulhánkem na financování priorit ministerstva zahraničí.

„Shodli jsme se na výhodnosti ambasády v Kataru, která přinese nové ekonomické příležitosti. Rozpočet MZV ČR by v příštím roce měl dosáhnout 8,9 miliardy,“ uvedla Schillerová.

Doplnila, že rozpočet umožní rezortu nastartovat obnovu zastaralých IT systémů a komunikačních prostředků ministerstva, ale také hladké personální zajištění českého předsednictví EU, a to díky posílení stálého zastoupení v Bruselu.

Školství pak dostane o 12,1 miliardy korun více. Rozpočet resortu má v příštím roce vzrůst na 251,8 miliardy korun.

A více peněz požadovala i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Tady však už jednání tak hladké nebylo. Důvodem je částka na sociální služby.

Ministryně se domluvily pouze na základních parametrech rozpočtu MPSV ČR s výdaji ve výši 746,3 miliardy korun.

Maláčová však žádá ještě 1,5 miliardy na provoz a 3,1 miliardy na platy. Rozhodnout tak bude muset vláda.

Vláda však musí dořešit téma platů ve veřejném sektoru včetně sociálních služeb a otázku náhrad výpadku evropských projektů na základě podkladů od MPSV.

Babišova vláda schválila v červnu návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun.

Kabinet musí návrh státního rozpočtu poslat sněmovně do konce září. Začátkem října však budou parlamentní volby. Dá se tak předpokládat, že rozpočet se ještě výrazně pozmění. (pel)